Jesen.
Prekrasna jesen. Volim je zbog toga što boji prirodu. Cijela moja duša je
usmjerena na nju. Jedino tada se osjećam živom. Jesen me je naprosto pridobila
svojom nijemom molbom, i sada skupa uživamo u svom tom šarenilu. Ona je to
godišnje doba koje inspiriše svakog umjetnika.
Osjećam
se poput medvjeda koji je pomiješao godišnja doba, pa umjesto da se sada
priprema i započinje svoj zimski san, ja se budim. Budim, moje proljeće
započinje. Kao i svaki medvjed nakon zimskog sna tražim šta bi prvo mogla da
jedem, jer kakva je to jesen ako ne miriše na cimet, jabuke, orahe...
Jedna
od moje 3 najveće ljubavi i strasti pripisujem upravo kuhanju. To je moja
antistres terapija, opuštanje. Pogotovo kada vidim, sva ta, meni draga lica
koja uživaju jedući ono što sam spremila, mislim da se tek tada moja duša
ispuni srećom i zadovoljstvom.
Sve
što napravim posvetim osobi koja me najviše asocirala na tu suludu ideju da
prije svega proguglam, pa da zatim dođe do tog čudnog spoja sastojaka u mojoj
glavi i da izmjenim sve što se može izmjeniti da bi dobila moje malo carstvo
ukusa.
Ovaj
recept koji često pravim kada dođu hladniji dani, ne mogu posvetiti jednoj
osobi, jer kada to spremam mislim na sve moje prijatelje i porodicu. Svi podjednako
uživaju u banana bread-u. Jako je jednostavan a sve što je potrebno za njega
je:
- 3 kom. srednjih banana
- 1 šolja šećera
- ½ omekšalog putera
- 2 kom. jaja
- 2 šolje brašna
- 1 kašičica soda bi karbona
- ½ kašičice praška za pecivo
- Zavisi od okusa, u banana bread se mogu dodati grožđice, brusnica, lješnik, orasi, tamna čokolada. Ja sam u moj dodala orahe, tamnu čokoladu i grožđice.
Omekšali
puter izmiksamo sa šećerom. Postepeno dodate jaja i mutite. Zatim dodate banane
koje ste prethodno izgnječili. (Možete mutiti žicom ili mikserom, zavisi od
toga koliko vam se žuri). Kada se smjesa sjedinila dodate brašno prethodno
izmješano sa sodom i praškom za pecivo. Dobro umutite da ne ostanu grudvice. Na
kraju dodajte ono što vam najbolje odgovara.
Kalup
namažite uljem, malo pobrašnite i istresite umućenu smjesu. Ubacite u već
zagrijanu pećnicu i pecite na 180 stepeni oko 60 min (obratite pažnju na to da
vam ova smjesa brzo ne zagori, prilagodite svoju pećnicu da se polahko peče).
Kada
je hljeb pečen izvadite iz pećnice pospite šećerom u prahu. I ostavite da se
ohladi. Kada je hladan možete servirati sa sladoledom i prelivom od čokolade,
jesti sa džemom ili pak takav kakav jeste. Odluka je vaša.
Jednu
stvar ne zaboravite, a ona je glavni sastojak svega što radite, to je LJUBAV. Obradujte
vama dragu osobu, sigurna sam da će to pamtiti dugo, jer kao što još od davnina
govore ljubav ide na usta.
...Život
ponekad zna biti gorak, na nama je da ga sami sebi učinimo slatkim.
Nema komentara:
Objavi komentar